Шеталиште на Тиквари
Бачка Паланка
Библиотека "Вељко Петровић"
Бачка Паланка
Православна црква
Бачка Паланка
Општински суд
Бачка Паланка
Музеј града
Бачка Паланка
Језеро Тиквара
Бачка Паланка
Дворац Дунђерски
Челарево
Carlsberg пивара
Челарево
Коњички клуб
Деспотово
Кочије у којим се возио Јосип Броз Тито
Карађорђево
Ергела коња
Карађорђево
Спомен обележје
Карађорђево
Биста Др. Младена Стојановића
Младеново
Православна црква
Младеново
Православна црква
Нештин
Споменик палим борцима из Другог светског рата
Нештин
Иконостас православне цркве
Нештин
Сремска кућа
Нештин
Еко чесма
Нова Гајдобра
Стара Школа
Нова Гајдобра
Основна школа у Обровцу
Обровац
Изглед једне од улица
Обровац
Православна црква
Параге
Против пожано возило
Пивнице
Споменик у част палим борцима из Другог светског рата
Пивнице
Остаци ровова из Другог свестског рата
Гајдобра
Православна црква
Гајдобра
Споменик настрадалим у периоду од 1912-1920. године
Товаришево
Ловачки дом у Товаришеву
Товаришево
Православна црква
Товаришево
Споменик у знак сећања на Милету Протића и све настарадале у Другом светском рату
Товаришево
Манастир Ђипша
Визић
 

Последње вести

САСТАНАК ИО СПС БАЧКА ПАЛАНКА ПРЕД ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИЗБОРЕ

11.10.2019

ЛАЖНЕ ТВРДЊЕ ЛАЖНИХ СОЦИЈАЛИСТА

15.12.2016

ХВАЛА ГРАЂАНИМА ЗА ПОДРШКУ

11.05.2016

БАЧКА ПАЛАНКА – СВИМА БОЉА!

16.03.2016

ЉУДИ СУ НАША СНАГА

02.03.2016

 

 

 

Фото Галерија

Најновије слике

 

ПОДРШКА ЈАЧАЊУ, А НЕ ГАШЕЊУ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

27.01.2016

 

У марту месецу прошле године, као део владајуће коалиције на седници Скупштине општине одборничка група СПС гласала је изричито против две одлуке које суштински одређују улогу месних заједница и спутавају њихове капацитете за активно учешће у демократском одлучивању на локалном нивоу што пресудно утиче на сам квалитет живота грађана у насељеним местима.

 

Те две одлуке су Одлука о поверавању обављања комуналних делатности и Одлука о месним заједницама. Прва одлука је увела чист централизам у обављање комуналних делатности дајући све комуналне послове у руке ЈКП „Комуналпројект“, а другом су укинуте готово све надлежности Месним заједницама.

 

СПС се тада, као и сада залагао за јачање улоге месних заједница јер је то најбољи пут за заштиту и унапређење права грађана, њихово укључивање у процесе одлучивања и успостављање истинске децентрализације власти.

 

Право грађана на учешће у управљању на локалном нивоу није право које грађанима дарује њихова локална самоуправа или државна власт, већ је оно њихово изворно право и принцип демократског уређења који важи у свим земљама – чланицама Савета Европе у складу са повељом о локалној самоуправи коју је република Србија ратификовала.

 

Изгледа да властодршци у Бачкој Паланци окупљени око Српске напредне странке, Покрета социјалиста, Удружења грађана за Бачку Паланку, и осталих то не могу или не желе да прихвате, јер упорно крше вољу грађана исказану на одржаним референдумима, проглашавају се за аутентичне тумаче закона које нису ни прочитали и упорно раде на штету грађана и развој општине коју воде.

 

У атмосфери невиђених притисака и уцена локалне самоуправе, обећања, лажи и обмана којима су представници власти обасипали грађане и њихове изабране представнике у Савету Месне заједнице, право би чудо било да је изјашњавање на референдуму о завођењу самодоприноса који је одржано у Гајдобри прошлог викенда прошло успешно.

 

На тај начин Месна заједница Гајдобра је за врло кратко време остала без свог комуналног предузећа, али и средстава самодоприноса којим је финансирала изградњу и одржавање комуналне инфраструктуре, али и помагала спортска удружења, културно – уметничка друштва, социјално угрожене, породиље... Остала је без свега онога што је тежња других месних заједница, јер су то основни предуслови за опстанак њихових средина, њихов даљи развој и останак младих на селу.  

 

Још горе за грађане и грађанке Гајдобре од те чињенице је што је та брига сада у рукама оних који нису урадили ништа за њихово место, већ су напротив, својим нерадом, неспособношћу и немаром доказано допринели да пропадну већ одобрена средства за развојне пројекте намењене Гајдобранској индустријској зони и спортској хали.

 

У свему томе добро је што ће грађани Гајдобре, али и сви други врло брзо имати прилику да изаберу општинску власт која ће имати много више слуха за њихове потребе, способну да реализује развојне пројекте и омогући да се сва села наше општине буду макар приближно развијена као што је Гајдобра данас.

 

Бачка Паланка,

27.01.2016. године